Meesterlijkgroen.nl

Duurzaam en gezond!

Duurzaamheid in de verpakkingsindustrie

We kunnen wel stellen dat duurzaamheid tegenwoordig een belangrijk onderwerp is waar elk bedrijf zich mee bezig houdt. Als dit niet het geval is dan wordt het hoog tijd dat duurzaamheid wel als prioriteit wordt beschouwd. Duurzaam ondernemen heeft natuurlijk alles te maken met het tegenhouden van de uitputting van de aarde. Het soort bedrijven dat zich al langere tijd op duurzaamheid focussen zijn de producenten van verpakkingsmaterialen.

Verpakkingsmaterialen in de voedselindustrie

Verpakkingsmaterialen zijn een belangrijk onderdeel als het gaat om duurzaamheid. Er is namelijk nog veel te behalen in de verpakkingsindustrie. Een goed voorbeeld zijn de verpakkingsmaterialen die worden gebruikt in supermarkten. Consumenten zien namelijk het belang in van duurzame verpakkingsmaterialen en bedrijven dienen in te spelen op deze trend. Steeds meer productiebedrijven van voedsel proberen dan ook verantwoorden verpakkingen te produceren. Zo wordt er nog altijd gezocht naar vervangers van plastic. Dit blijft een uitdaging aangezien plastic een goed materiaal blijft om bederf en beschadiging van voedsel te voorkomen.

Case: duurzame ontwikkelingen

Maar er is altijd een oplossing. Ook plastic verpakkingsmaterialen kunnen verder worden doorontwikkeld, zodat er een steeds duurzamer product ontstaat. Dit is wat Paper Planet Shop doet. Paper Planet Shop is een groothandel van verpakkingsmaterialen. En een van de vele producten die zij verkopen is wikkelfolie. Wikkelfolie wordt gebruikt voor de bescherming van producten tijdens transport en opslag. Producten kunnen veilig worden vervoerd, omdat de folie zorgt voor goede palletstabilisatie.

Het bedrijf is op zoek gegaan naar varianten van wikkelfolie die niet onder doen aan de kwaliteit, maar beter aansluiten bij de hedendaagse duurzame samenleving. Zo vind je bij Paper Planet Shop nu de bio-based FIXstretch. Deze folie bestaat voor minstens 50 procent uit granulaat, dat wordt gewonnen uit biomassa. Een milieubewuste keuze aangezien er minder wordt geput uit fossiele brandstoffen. Tevens is de bio-based FIXstretch een erg dunne wikkelfolie, waardoor je deze verder uit kunt rekken en je zo minder materiaal nodig hebt in vergelijking met reguliere wikkelfolie.

Wanneer is verpakkingsmateriaal echt duurzaam?

Verpakkingsmateriaal is duurzaam, wanneer er minder gebruik wordt gemaakt van fossiele brandstoffen. Tevens kan materiaal als duurzamer worden bestempeld als materiaal recyclebaar is en geen negatieve impact heeft op het milieu. 

Het is de kunst om materialen te verduurzamen, maar de functionaliteit niet achteruit te laten gaan. Zoals in het voorbeeld van Paper Planet Shop. Zo is papier bijvoorbeeld een goede vervanger voor plastic. Denk daarbij aan de papieren tasjes die steeds meer ingezet worden voor de winkelende consument. Echter is er weer erg veel papier nodig om sterke en kwalitatief goede tasjes te produceren. Dit weegt natuurlijk niet op tegen het schadelijke plastic dat uiteindelijk in de zee belandt. Maar verlies niet de kwaliteit uit het oog. Een goede balans is van belang.

Vorige Bericht

© 2023 Meesterlijkgroen.nl