Meesterlijkgroen.nl

Duurzaam en gezond!

Verduurzamen woning, een goede isolatie is de basis

Het verduurzamen van je woning heeft vele voordelen. De grootste winst zit in een goede isolatie. In een goed geïsoleerd huis blijft de warmte binnen en de kou buiten. Dit verbetert het wooncomfort doordat de temperatuur in huis constanter is en er geen tocht is. Ook zorgt een goede isolatie voor minder geluidsoverlast. Daarnaast is het beter voor het milieu, je verbruikt namelijk minder fossiele brandstoffen. Als laatste, maar zeker niet het minste is het goed voor je portemonnee. Doordat je minder hoeft te stoken dalen de stookkosten, dit oplopen tot honderden euro’s per jaar. Een eenmalige investering in spouwmuurisolatie of vloerisolatie is in de meeste gevallen binnen vijf jaar terugverdient. In veel gevallen kun je ook subsidie krijgen.

Buitenmuren isoleren

Er zijn drie mogelijke opties om je muren te isoleren:

  1. spouwmuurisolatie
  2. buitenmuur langs buiten isoleren
  3. buitenmuur langs binnen isoleren

Spouwmuurisolatie

Een spouwmuurisolatie is de meest voorkomende vorm om de muren te isoleren. Bij een spouwmuurisolatie wordt de open ruimte tussen de binnen- en buitenmuur (de spouw) met isolatie opgevuld. De ruimte wordt opgevuld met PUR-isolatie, EPS-parels, steenwol of glaswol. Het is mogelijk om een bestaande spouw die nog niet geïsoleerd is alsnog te isoleren. De isolatie wordt door kleine gaatjes in het voegwerk gespoten. De gaatjes worden weer dichtgemaakt waardoor er geen zichtbare plekken ontstaan.

Buitenmuur langs buiten isoleren 

Als er geen spouwmuur aanwezig is, of als deze niet gevuld kan worden kan de buitenmuur langs buiten geïsoleerd worden. De isolatie wordt aangebracht op de buitenmuur en afgewerkt met gevelbekleding, zoals gevelbepleistering of steenstrips. De muur langs buiten isoleren heeft als voordeel dat er geen binnenruimte verloren gaat en je kunt de gevel een nieuwe uitstraling geven. 

Buitenmuur langs binnen isoleren

Als zowel spouwmuurisolatie als de buitenmuur langs buiten niet mogelijk zijn kun je de buitenmuur langs binnen isoleren. Deze isolatie optie is de minst gunstige, je verliest namelijk ruimte in de woning. Om de buitenmuur van binnen te isoleren kun je gips- of spaanplaten die een isolatielaag hebben op de muur aanbrengen. Een andere optie is om een voorzetwand te plaatsen. Hierbij wordt een metalen of houten rooster tegen de draagmuur geplaatst. De ruimte tussen het rooster en de draagmuur wordt, net als bij een spouw, opgevuld met isolatie. Bij beiden moet er aandacht besteed worden aan de afwerking want een muur van spaanplaten ziet er niet mooi uit.

Dak isoleren

Warmte stijgt op, hoe beter de isolatie van je dak, hoe minder warmteverlies. Er zit een groot verschil in het isoleren van een plat dak en het isoleren van een schuin dak.

Plat dak isoleren

Een plat dak moet altijd aan de buitenkant geïsoleerd worden. Een plat dak isoleren kun je beter niet zelf doen. De kans op vochtproblemen, schimmel of rottend hout is zeer groot. Laat een plat dak dus altijd isoleren door een professioneel bedrijf. 

De beste manier om je platte dak te isoleren is om dakisolatieplaten onder de dakbedekking aan te brengen. Hierbij wordt de dakbedekking verwijderd, vervolgens worden de isolatieplaten aangebracht. Op de isolatieplaten wordt waterdicht materiaal aangebracht. Hierboven op komt een nieuwe laag dakbedekking. De dakrand moet minstens tien centimeter hoog zijn anders kan het voorkomen dat er regenwater over de dakrand stroomt. 

Een andere manier is om drukvaste, waterbestendige isolatieplaten bovenop de dakbedekking te leggen. Dit kan alleen als de huidige dakbedekking nog goed is. Om te voorkomen dat deze platen wegwaaien moeten er tegels of een laag grind aangebracht worden. Ook in dit geval moet de dakrand minstens tien centimeter hoog zijn. Deze optie levert een minder goede isolatie op als de hierboven genoemde optie. 

Schuin dak isoleren

Een schuin dak isoleren kan op verschillende manieren. De meest geschikte oplossing hangt vooral af van de manier waarop je de zolder gebruikt. 

  • Het dak isoleren

Deze optie is het meest geschikt als je de zolder als woon-, werk of slaapkamer gebruikt. Je kunt kiezen om het dak aan de binnenkant of de buitenkant te isoleren. Breng isolatiemateriaal aan tegen de binnenkant van het schuine dak. Je kunt kiezen voor een dikke laag glas- of steenwol. Om ruimte te besparen kun je ook materiaal gebruiken dat dunner is maar wel goed isoleert. 

Het dak isoleren vanaf de buitenkant kan ook maar in dit geval moeten wel de dakpannen van het dak af. Bovenop het dakbeschot wordt isolatiemateriaal gelegd, hier worden vervolgens de dakpannen weer op gelegd. 

  • De zoldervloer isoleren

Als je de zolder alleen gebruikt als opslagruimte en je hem af kunt sluiten met een luik of deur is deze optie van isolatie geschikt. Je kunt hiervoor isolatieplaten waar je op kunt lopen aanbrengen op de vloer. Je zou ook isolatiemateriaal tussen de vloerbalken kunnen leggen met daarbovenop planken of vloerplaten. In beide gevallen is het belangrijk om een dampremmende laag onder het isolatiemateriaal aan te brengen.

Isolatieglas (HR++)

Vroeger hadden huizen enkel glas. Tegenwoordig zie je dat in veel huizen de ramen van dubbel glas zijn. Dubbel glas laat namelijk een stuk minder kou door. De laatste jaren is er een nieuwe standaard, namelijk HR++ glas. Dit type glas laat nog minder kou door dan dubbel glas. Daarnaast heb je ook nog triple glas, deze heeft drie isolatielagen en isoleert dus nog beter. Triple glas is duurder dan HR++ maar het is een goede investering omdat het beter isoleert.

Overige manieren om je huis te verduurzamen

Zonnepanelen 

Naast een goede isolatie kun je zonnepanelen installeren. Het plaatsen van zonnepanelen kan alleen als het dakoppervlak en de ligging van je huis geschikt is. Laat je goed adviseren over hoeveel panelen je nodig hebt en of het voor jou een geschikte oplossing is.

Warmtepomp

Een warmtepomp gebruikt de buitenlucht om je huis en het water te verwarmen. Met een waterpomp verbruik je minder gas en stoot je minder CO2 uit. Met een volledig elektrische waterpomp kun je van het gas af. Met een elektrische waterpomp heb je ook geen cv ketel meet nodig.

Triodos Bank heeft een infographic gemaakt waarin je eenvoudig kan zien wat je per jaar in euro’s en in CO2 per kilogram bespaard.

Duurzame huizen hebben een hogere woningwaarde

Een duurzaam huis heeft dus vele voordelen voor jou en het milieu. Het heeft ook een positieve invloed op de waarde van je woning. Door de energiebesparende maatregelen krijgt jouw huis een beter energielabel. Een beter energielabel van de woning zorgt ervoor dat het huis is waarde stijgt. Wil je weten wat jouw huis waard is? Vraag dan een gratis waardebepaling. Na een waardebepaling weet je wat jouw huis waard is en welke maatregelen je kunt nemen om je huis te verduurzamen.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 Meesterlijkgroen.nl