Meesterlijkgroen.nl

Duurzaam en gezond!

Maak zelf een duurzaam tuinontwerp

Wil je graag een duurzame tuin maar weet je niet waar je moet beginnen? Lees dan snel verder. Met onderstaand stappenplan kun jij jouw duurzame droomtuin ontwerpen!

Stap 1: Maak een plattegrond van de tuin

Begin met het maken van een plattegrond. Heb je een grote tuin, maak dan de plattegrond met een schaal van 1:100 (1 centimeter op de plattegrond is in werkelijkheid 1 meter). Als je een kleinere tuin hebt kun je een schaal van 1:50 kiezen. Op de plattegrond teken je de vaste elementen zoals het huis, inclusief de plekken waar deuren en ramen zijn, een eventuele schuur of tuinhuisje. Geef ook aan waar het noorden, oosten, zuiden en westen zich op de plattegrond bevinden. Met deze basisplattegrond heb je een startpunt vanuit waar je kunt starten met het ontwerp. 

Stap 2: Kies welke tuinstijl(en) je wilt

Voordat je start met het maken van een tuinontwerp moet je bedenken wat voor soort tuinstijl je graag wilt. Zo kan het zijn dat je voor een landelijke tuin gaat of voor een moderne tuin, een ecologische tuin of een mediterrane tuin. Er zijn veel verschillende tuinstijlen, dus onderzoek voordat je begint met het ontwerp welke tuinstijl of tuinstijlen je wilt gaan gebruiken. Vaak kun je meerdere stijlen met elkaar combineren. Platformen zoals Pinterest en Instagram bevatten veel foto’s van tuinen in verschillende stijlen. Door een (digitaal) moodboard te maken met alle tuinen die je mooi vindt kom je er vaak snel achter welke stijl(en) je mooi vindt.

Stap 3: Bepaal welke elementen de tuin moet bezitten

Waarschijnlijk heb je al een idee welke elementen je in jouw eigen tuin wilt hebben. Dit kunnen bijvoorbeeld een loungeterras, een moestuin, bloemenborders of een vijver zijn. Door een lijst te maken van alle elementen die je in de tuin wilt hebben wordt het ontwerpen een stuk gemakkelijker. Bedenk ook meteen hoe groot deze elementen moeten zijn zodat je hier rekening mee kan houden bij het indelen van de tuin. 

Stap 4: Maak een globaal tuinontwerp

Je hebt bepaald welke tuinstijl(en) je tuin krijgt en welke elementen er in de tuin moeten komen. Nu is het tijd om dit te combineren met de plattegrond die je in de eerste stap gemaakt hebt. In een globaal tuinontwerp geef je met vlekken aan welk element waar moet komen. Hiervoor maak een aantal kopieën van de plattegrond van de tuin. In deze stap is het belangrijk dat je rekening houdt met een aantal praktische elementen en met de zon. Wil je avondzon op het terras, plaats dan het terras op een plek waar de avondzon schijnt. 

Stap 5: Maak een definitief tuinontwerp

In de vorige stap heb je met een vlekkenplan je tuin globaal ingericht. Nu is het tijd om het tuinontwerp te verfijnen. Teken alle elementen uit op schaal. Alle elementen betekent ook de borders waar planten in komen, de paden in de tuin en het gazon. Je kunt jouw tuinontwerp ook digitaal maken bijvoorbeeld met Google SketchUp. Dit is een uitgebreid tekenprogramma met een grote bibliotheek aan materialen en met de mogelijkheid om je eigen materialen en meubels te tekenen. Als je alles uitgetekend hebt op schaal is je tuinontwerp af maar dat betekent niet dat je nu klaar bent.

Stap 6: Maak een beplantingsplan

Het beplantingsplan is een belangrijk onderdeel van een duurzame tuin. Om een goed beplantingsplan te maken moet je weten hoe de bodemstructuur en de weersomstandigheden zijn. Bestaat de bodem uit klei, veen of zand? Staan de planten in de volle zon? Is er veel wind in de tuin? Met al deze elementen dien je rekening te houden zodat je de juiste planten kiest. Er zijn ook veel planten die goed zijn voor bijen en vlinders, zo kun jij jouw steentje bijdragen aan het verminderen van de bijensterfte.

Door zoveel mogelijk rekening te houden met de omstandigheden zullen jouw planten langer in leven blijven. Lavendel kan bijvoorbeeld heel goed tegen de felle zon terwijl Rhododendron veel meer schaduw nodig heeft. Een Rhododendron in de volle zon planten is dan ook geen goed idee. 

Om het hele jaar door van de beplanting in de tuin te kunnen genieten kun je ook hulp vragen van een expert. Deze kan een beplantingsplan maken die aan jouw (kleur)wensen voldoet. 

Kom je er zelf niet uit? Laat een tuinontwerper je helpen!

Het ontwerpen en realiseren van een tuin is lastig en niet voor iedereen weggelegd. Lukt het niet jouw droomtuin te ontwerpen? Laat je dan helpen door een tuinarchitect. Is het tuinontwerp wel goed gelukt maar lukt het niet om de tuin daadwerkelijk te realiseren? Schakel dan een hoveniersbedrijf in. Nu je weet waar je allemaal aan moet denken kun je aan de slag met het ontwerpen en realiseren van jouw duurzame droomtuin!

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 Meesterlijkgroen.nl