Meesterlijkgroen.nl

Duurzaam en gezond!

Op naar een wereld van duurzame verpakkingen

Duurzame verpakkingen gaan verder dan enkel nadenken over welk materiaal je gaat gebruiken. Hoe ontwerp je de verpakking van de toekomst? En moet je hieraan bijdragen?

Verpakkingen vormen een cruciaal onderdeel van de nieuwe, duurzame wereld. In het afgelopen decennium heeft de steeds toenemende vraag naar consumentenproducten geleid tot een ongekende groei in de verpakkingsindustrie. Zeker door het coronavirus, zijn we massaal online gaan shoppen en heeft de verpakkingsindustrie het drukker gehad dan ooit.

De milieuschade die wordt veroorzaakt door afgedankte plastic wegwerpverpakkingen loopt uit de hand, waardoor industrie en samenleving naar oplossingen zoeken. De uitdaging hierbij is om correcte, op feiten gebaseerde inzichten te verkrijgen.

5 trends in de verpakkingsindustrie

  1. E-commerce is overal: door de ontwikkeling van e-commerce veranderen de functionele eisen van verpakkingen en zijn er nieuwe producten en materialen nodig.
  2. Veranderende consumentenvoorkeuren: meer aandacht voor personalisatie, gemak, gezondheid en prijs zorgt ervoor dat de diversiteit aan producten en andere verpakkingen blijft groeien.
  3. Lagere winstmarges: De winstmarges van consumentenproducten zetten zowel producenten als retailers onder druk en beperken de vrije marktwerking. Veel bedrijven zullen dit niet doen.
  4. Duurzaamheid: Duurzaamheidsvoorwaarden en -regelgeving worden strenger en hebben invloed op de hele waardeketen.
  5. Digitalisering kan niet alleen de kosten verlagen, maar ook gaandeweg een concurrentievoordeel behalen. Bijvoorbeeld door technologie in verpakkingen te integreren om de klantwaarde en service te verhogen.
Man Rijdt Op Gele Heftruck

Duurzaam verpakken. Hoe doe je dat?

De verduurzaming in de verpakkingsindustrie is niet meer weg te denken. Neem bijvoorbeeld single used plastic. Vanaf heden is wegwerpplastic verboden binnen de EU. Geen wonder dat steeds meer groothandels in verpakkingsmaterialen op zoek zijn naar alternatieven.

De toekomst van verpakkingen is daarom circulair te noemen. Duurzaamheid is geen keuze meer. Wet- en regelgeving, de behoefte van consumenten en de media stimuleren bedrijven om actie te ondernemen en zoveel mogelijk te veranderen. Het is aan ons allen om er werk van te maken. Dit kan al door bijvoorbeeld plastic tape te vervangen voor papieren tape.

Nadat er minder materiaal wordt toegepast en waar mogelijk herbruikbare verpakkingen worden ingezet kom je op het punt dat een verpakking gerecycled wordt. Gebruikte verpakkingsmateriaal maximaal recyclen om zoveel mogelijk opnieuw te kunnen gebruiken is een essentieel onderdeel van de circulaire economie. Afvalstoffen worden hulpstoffen.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 Meesterlijkgroen.nl