De meest voorkomende oorzaken van schade aan EPDM-dakbedekking

Heb je EPDM-dakbedekking op je plat dak? Helaas heeft EPDM, net als iedere andere soort dakbedekking, niet het eeuwige leven. Na verloop van tijd ontstaan er beschadigingen. Het is dan belangrijk om snel in te grijpen en de dakbedekking te laten repareren of zelfs vervangen.

In deze blog lees je wat de meest voorkomende oorzaken van schade aan je EPDM-dakbedekking en hoe deze schade gerepareerd kan worden.

Schade EPDM-dakbedekking: de oorzaken

Schade aan EPDM-dakbedekking heeft verschillende oorzaken. Allereerst kan de beschadiging ontstaan door veroudering. Door veroudering wordt EPMD poreus en kunnen er scheuren ontstaan. Ook wanneer de dakbedekking loslaat, is dit een teken van veroudering.

Een andere meest voorkomende oorzaak zijn externe factoren zoals het weer. Zeker platte daken, die vaak voorzien zijn van EPDM, hebben veel meer last van weersinvloeden dan schuine daken. De invloed van het weer en het ouder worden van de dakbedekking gaan hand in hand. Tot slot kan er natuurlijk door een hevige storm stormschade aan de dakbedekking ontstaan. 

Tot slot is ook vervuiling een belangrijke externe factor bij schade aan EPDM-dakbedekking. Bladeren en takken veroorzaken verstopping van de afvoeren, waardoor er water blijft staan op het dak, wat kan leiden tot lekkage. Op de dakbedekking zelf kunnen mos of algen hechten, die de dakbedekking aantasten en beschadigen.

We zouden kunnen stellen dat gebrekkig onderhoud van EPDM-dakbedekking leidt tot beschadigingen. Wanneer je een EPDM-dak regelmatig laat inspecteren en onderhouden, worden eventuele zwakke plekken en beschadigingen op tijd herkend en hersteld. Daarnaast wordt het dakoppervlak en de afvoeren tijdens een onderhoudsbeurt gereinigd. 

EPDM-dak repareren: wat zijn de mogelijkheden?

Wanneer je schade aan je dakbedekking ontdekt, is het belangrijk om zo snel mogelijk een dakdekker in te schakelen om de schade te laten herstellen. Kapotte dakbedekking heeft namelijk grote gevolgen, en dat geldt zeker voor EPDM. EPDM wordt in één laag aangebracht en bevindt zich dus direct op het onderdak. Dit maakt het risico op lekkage een stuk groter. Daklekkage veroorzaakt meer schade dan je lief is. 

De volgende werkwijze wordt door gehanteerd bij een EPDM-dak repareren:

  • De eerste stap is het opsporen van de beschadiging of exacte locatie van het lek. Soms is dit voor de hand liggend omdat je een duidelijke beschadiging ziet. In andere gevallen is het wat lastiger.
  • Zodra je de exacte locatie van de beschadiging hebt gevonden, is het tijd om een EPDM-reparatiestrook op maat te maken. 
  • Maak het oppervlak goed schoon en breng een primer aan. Leg de reparatiestrook op de primer.
  • Tot slot is het tijd om de naden af te kitten

Wil je meer lezen over EPDM repareren? Neem dan een kijkje op Dakdekkersgids.nl!

EPDM repareren of vervangen?

Twijfel je of het niet beter is om de gehele dakbedekking te vervangen? Soms is dat wel het geval. Wanneer de schade is ontstaan door veroudering, heeft het weinig zin om reparaties uit te voeren. Voor je het weet ontstaat er ergens anders een nieuwe beschadiging of komt de net herstelde beschadiging gewoon weer terug. Het is dan echt beter om de gehele dakbedekking te vervangen.

Wanneer het EPDM ernstig beschadigd is, maar nog niet aan het einde van de levensduur zit, is het ook beter om alles te vervangen. Er wordt ook voor vervangen gekozen wanneer de reparatiekosten zo hoog zijn, dat nieuwe EPDM voordeliger is. 

Kosten EPDM-dakbedekking 

WerkzaamhedenGemiddelde kosten
EPDM repareren€250,- tot €300,- per m²
EPDM-dakbedekking€95,- tot €120,- per m²
Verwijderen + nieuwe dakbedekking plaatsenVanaf €1.500,- voor een dak van 50 m² 
Verwijderen, nieuwe EPDM plaatsen en groendak aanleggenVanaf €3.500,- voor een dak van 50 m²